MondhygiŽne

Wat doet een mondhygiŽnist?

Een mondhygiŽniste is een HBO opgeleide paramedicus, werkzaam binnen de mondzorg. Het beroep van mondhygiŽniste is geregeld in de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG). De wet BIG is in 1997 in werking getreden. Deze wet is een kwaliteitswet en heeft als doel de kwaliteit van de beroepsuitoefening te bevorderen en te waarborgen. De wet beschermt tevens de patiŽnt tegen ondeskundig handelen door beroepsbeoefenaren.

De taken van een mondhygiŽniste zijn in eerste instantie gericht op de preventie, het voorkomen van cariŽs (gaatjes) en tandvleesproblemen. Daarnaast voert de mondhygiŽniste ook handelingen uit zoals het vullen van gaatjes en leggen van sealants (laklaagjes bij kinderen).

Enkele voorbeelden van verschillende behandelingen die een mondhygiŽniste uitvoert, zijn:

  • Uitgebreid en beperkt tandsteen en aanslag verwijderen, indien nodig onder plaatselijke verdoving;
  • Polijsten van de tanden en kiezen;
  • Het bleken van het gebit;
  • Het geven van mondhygiŽne instructies en voedingsadviezen;
  • Halfjaarlijkse controles
  • Controle en nazorg van implantaten
  • Behandeling Halitose (=slechte adem)
  • Behandelen van CariŽs ( gaatjes)
  • Kiezen sealen ( lak laagjes bij kinderen)

Een mondhygiŽniste heeft vooral een preventieve functie ( voorkomen is beter dan genezen!!). Het is daarom verstandig om regelmatig bij een mondhygiŽniste te komen. Dit geldt vooral voor mensen met een verlaagde weerstand, zoals mensen die roken, veel stress hebben, en gezondheidsproblemen hebben, bijvoorbeeld diabetes patiŽnten of hartpatiŽnten.

Gezond tandvlees
Ontstoken tandvlees

Gezond tandvlees, hoe ziet dit eruit?

Gezond tandvlees is roze, ligt strak om de tanden en bloedt niet bij het poetsen.

Hoe merkt u dat uw tandvlees ontstoken is?

Het tandvlees ligt dan slap rondom kiezen en tanden en bloedt bij het tandenpoetsen. Heel uw tandvlees kan ontstoken zijn maar het kan ook plaatselijk voorkomen. Het tandvlees is dan bijvoorbeeld ontstoken tussen twee kiezen. Ontstoken tandvlees kan samen gaan met een vieze smaak in de mond en een slechte adem. Ontstoken tandvlees is gevoelig bij aanraking, maar doet zelden pijn. De oorzaak van ontstoken tandvlees kan zijn dat plaque te lang tussen kiezen en tanden blijft zitten. Als u de plaque te lang laat zitten zorgen de bacteriŽn in de plaque dat het tandvlees gaat ontsteken. Verder wordt het niet verwijderde plaque wordt hard en verklakt, er ontstaat dan tandsteen. Tandsteen zorgt ervoor dat tandvlees steeds meer gaat ontsteken. Tandsteen kan voorkomen boven op het tandvlees maar ook onder het tandvlees. Het tandsteen kunt u zelf niet verwijderen, dit moet verwijderd worden door uw tandarts of mondhygiŽnist.

Is roken schadelijk voor mijn tandvlees?

Ja, roken is schadelijk voor uw tandvlees. De toevoer van bloed naar het tandvlees wordt, door de bestandsdelen van rook, vernauwd. Uw tandvlees ziet er dan bleker uit en bloedt minder snel, terwijl uw tandvlees toch ontstoken kan zijn. De ontsteking die aanwezig is in uw tandvlees kan door het roken slecht genezen. Het roken maskeert de ontsteking aan uw tandvlees.