Kinderen

Het tandartsbezoek is normaal. Het hoort er bij. Bij kinderen wordt altijd van te voren afgesproken wat er gaat gebeuren. Als er een controle gepland staat wordt er ook alleen controle gedaan en eventueel een fluoride applicatie gegeven of een foto gemaakt, meer niet. Een behandeling wordt altijd apart afgesproken om het vertrouwen te bewaren.

Onze kiezenkruk

Een gebitscontrole kan bij een kind makkelijk verlopen. Met een spiegeltje en een aanwijsstokje worden de tanden geteld en gekeken of het poetsen goed gelukt is. Er wordt vanaf ongeveer zes jaar een fluoride applicatie gegeven en eens per 3 jaar 2 foto's gemaakt. Leg vooraf niet te veel druk op het bezoek. Het moet eigenlijk het zelfde zijn als boodschappen doen. Gewoon een mededeling dat wij naar de tandarts gaan is voldoende. Als u bijvoorbeeld zegt dat u na het bezoek iets leuks gaat met uw kind dan kan uw kind gaan denken dat er dus eerst iets vreselijks gaat gebeuren. Leg rustig uit dat een kies ziek is en de tandarts deze weer beter maakt. Laat de tandarts uitleggen wat er gaat gebeuren. Laat vragen van uw kind ook door de tandarts beantwoorden. De tandarts gebruikt andere woorden om de materialen te beschrijven. Woorden als pijn, prik, bang, boren enz. werken namelijk averechts bij kinderen. Als u zegt tegen u kind dat het geen pijn doet, hoort u kind alleen het woord pijn. De rest van de zin wordt direct vergeten. Probeer uw eigen angst ook weg te denken in het belang van uw kind. Uw kind is erg gevoelig voor negatieve signalen en weet direct of u angstig bent. Laat eventueel een andere volwassene meegaan met u kind. Wees wel eerlijk, als een behandeling tegenvalt dan kan dit angst creëren voor de toekomst.

Foto's

Als uw kind 5 jaar is worden bij de eerst volgende controle foto's van de melkkiezen gemaakt. De melkkiezen zijn heel fel wit en beginnende gaatjes zijn moeilijk op te sporen met deze foto's kunnen verborgen problemen snel opgespoord worden.
Een houder met een kleine foto wordt tussen de tanden en de tong neergezet. De foto voelt vaak scherp aan in de mond, maar dit kan absoluut geen kwaad. De mond is gewoonweg erg gevoelig. Als de foto in de mond is geplaatst moet uw kind de tanden op elkaar klemmen om de houder te fixeren. Binnen 5 seconden is de foto gemaakt.

Fluoride applicatie

Wij kiezen in de praktijk ervoor om ter ondersteuning fluoride te geven aan kinderen. De fluoride zorgt na 4 minuten aanbrengen en 30 minuten niet eten of drinken voor het versterken van het tandglazuur. Het glazuur is zo beter bestand tegen gaatjes.

Poetsles

Goed poetsen is essentieel bij het voorkomen van gaatjes. Poetsen is minder makkelijk dan het lijkt. Wij helpen u en uw kind bij het effectief leren poetsen.

De mondhygieniste of preventie assistente brengen een paarse vloeistof aan op de buitenkant en binnenkant van de tanden. De vloeistof wordt daarna weggespoeld en alles wat paars of zelfs blauw achterblijft is niet goed gepoetst. Dit is nu heel goed te zien. Met deze kennis wordt de techniek voor het goed poetsen van een individueel gebit doorgenomen. U en uw kind krijgen advies over wie wanneer moet poetsen met welke tandenborstel en welke techniek. Waar nodig krijgt u ook advies over schoonmaken tussen de tanden en een analyse van drinken en eten. Neemt u bij zo'n bezoek uw eigen tandenborstel mee!

Sealen

Sealen gebeurt om de kiezen te beschermen tegen gaatjes. De groeven die in de volwassen kiezen zitten worden dichtgemaakt met een kunsstof lak. Sealen gebeurt meestal kort nadat de blijvende kies helemaal is doorgebroken. Dan is de kans op gaatjes het grootst.

De kies wordt drooggelegd met wattenrollen om te zorgen dat de lak goed plakt aan de tand. Daarna wordt er een gel met zuur op de groeven van kies gedaan. Na 15 seconden wordt de gel weggespoeld en opgezogen in de stofzuiger. De kies wordt drooggeblazen. De lak wordt aangebracht en met de discolamp hard gemaakt. Uw kind moet de hele tijd goed zijn of haar mond openhouden. Dat is best lastig. De sealant kan een aantal jaren mee. Uw tandarts of mondhygieniste controleert of er nog voldoende materiaal aanwezig is. Het materiaal kan eventueel aangevuld worden.

Vullen

Bij kinderen wordt er eerst gekeken naar hoe goed een kind zich laat behandelen. Ook het niveau van de mondhygiene bepaalt de oplossing. Soms wordt een gaatje alleen bereikbaar gemaakt voor de tandenborstel en wordt fluoridelak aangebracht. Dit gaatje wordt de intensief onder controle gehouden. Soms wordt er gekozen voor het vullen met een vulling die heel snel is aan te brengen (glasionomeer). Hier gaat het dan om effectief behandelen en niet om het maken van de perfecte vulling. In andere gevallen wordt er gekozen voor een gewone “grote-mensen-vulling”. Deze is moeilijker om aan te brengen maar gaat het langste mee. Ook de keuze of de kies in slaap wordt gebracht (lees verdoving) hangt af van de situatie. Uiteraard zijn na de behandeling controle van de mondhygiene en advies over voeding erg belangrijk. Voorkomen is beter dan genezen.