TANDHEELKUNDIG

Hieronder vindt u informatie over de verschillende tandheelkundige behandelingen die worden aangeboden bij Mondzorg Nieuwerkerk.


  • Gebitscontrole en onderhoudsschema
  • Röntgenfoto’s
  • Vullingen
  • Esthetische behandelingen
Gebitscontrole en onderhoudsschema

Bij de gebitscontrole wordt gekeken naar de conditie van de mond. Hierbij wordt onder andere gelet op gaatjes, tandplak, tandsteen, slijtage, de conditie van kiezen, afwijkingen in de mond, ontstekingen en de tandstand.

Uw tandvlees krijgt eens per jaar een cijfer wat bepaalt of er problemen aan het tandvlees zijn. Het kan zijn dat u dan een aparte afspraak krijgen bij de mondhygiënist en er wordt voor de volgende bezoeken rekening gehouden met dit cijfer. Indien nodig worden er röntgenfoto’s gemaakt. De bevindingen worden kort besproken en oplossingen worden aangedragen. Het belangrijkste van de gebitscontrole is het vaststellen van het onderhoudsschema. Iedere mond heeft een bepaalde vorm van onderhoud nodig bij tandarts en/of mondhygiënist. Aan de hand van het onderhoudsschema krijgt u een nieuwe afspraak mee.

Röntgenfoto’s

Indien nodig maken wij vaak tijdens de gebitscontrole in principe 2 röntgenfoto’s van uw kiezen. Wij maken voornamelijk foto’s om problemen voor te zijn en kiespijn zoveel mogelijk te voorkomen. U hoeft dus geen kiespijn te hebben voordat er een foto gemaakt hoeft te worden.

Er is veel variatie in de redenen om röntgenfoto’s te maken. Deze zijn het opsporen van (beginnende) gaatjes en ontstekingen het beoordelen van wortelkanaalbehandelingen, het beoordelen van kaakbothoogte, het ontdekken van verborgen afwijkingen en het evalueren van het wisselen van tanden.
Wij maken in principe zo min mogelijk foto’s om de stralingsbelasting zo laag mogelijk te houden. Al naar gelang wij denken dat het nodig is om een foto’s te maken passen wij het standaardbeleid aan op uw gebitssituatie. Ook het feit of u eerder korte tijd röntgenstraling heeft ontvangen speelt mee met deze beslissing. Geef dit ook aan bij uw bezoek.

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kan er in principe gewoon een röntgenfoto gemaakt worden. Wij maken echter alleen foto’s als het echt niet anders kan om zorgen over welzijn van het kind te voorkomen. Meldt altijd als u zwanger bent of misschien zwanger kan zijn.

Vullingen

De vullingen worden allemaal uitgevoerd met composiet (witte vulling). Als vulmateriaal gebruiken wij voornamelijk Clearfill APX. Onder bepaalde omstandigheden Anterior shine (voortanden), Tetric evo flow (heel kleine vullingen) of Photocore (opbouw voor kroon of bij extreme knarsers). Hierbij mag u zelf beslissen of u wel of geen verdoving wenst. Uw tandarts of mondhygiënist adviseert u graag bij deze keuze.

De witte vulling is in vergelijking met een amalgaam vulling en nieuwe methode de exacte levensduur van deze vulling is dus niet volledig exact wetenschappelijk te onderbouwen, omdat de techniek veel in ontwikkeling is geweest de afgelopen jaren. Allereerst wordt gekeken welke kleur wit het beste past bij de tand. Deze kleur wit wordt gebruikt bij de vulling. Vervolgens wordt een eventuele oude vulling verwijderd. Bij de witte vulling wordt verder alleen het aangetaste deel van de tand weggeslepen. Op de vulling duurzaam aan te breng wordt het tandoppervlak drooggelegd met wattenrollen en een afzuiger. Waar nodig wordt een bekisting gemaakt om de tand zijn vorm terug te geven en te voorkomen dat de vulling buiten de grenzen van de tand komt. Vervolgens wordt de tand voorbehandeld met zuur en een onderlaag. Dit zorgt voor een goede hechting van de vulling aan de tand. De vulling wordt verlijmd aan de tand. De vulling wordt in laagjes in de tand aangebracht. De vulling wordt hard gemaakt met fel blauw licht. De tand wordt nu in oorspronkelijke staat hersteld door uitsteken of te hoge stukken glad te slijpen. Dit is belangrijk omdat de vulling niet snel afslijt. Als de vulling te hoog is kunt u last krijgen. De vulling is nu klaar en u kunt meteen alle normale dingen weer met uw tand doen.

Napijn

Een vulling voelt na het aanbrengen vaak ruw aan. Dit wordt met de tijd snel minder. Het tandvlees rond de tand voelt vaak beurs aan door de bekisting die aangebracht is. Dit gevoel verdwijnt snel De tand kan gevoelig zijn voor warm en koud. Dit kan zelfs enkele weken duren. Uw tandarts of mondhygiënist probeert dit zoveel mogelijk te voorkomen door de vulling met beleid aan te brengen. Ook wordt u door uw tandarts geïnformeerd als de kans op nabezwaren bij een erg diepe vulling groot is. Als u na verloop van tijd toenemende last of spontaan last krijgt van een tand, neemt u dan contact met uw tandarts.

Esthetische behandelingen

Soms bestaat er de wens of noodzaak om de voortanden te verfraaien. Redenen kunnen zijn; Verkleurde tand(en) en/of vulling(en), ongewenste tandstand, spleetjes tussen tanden. Schildjes kunnen dan een oplossing zijn. Er wordt een laagje over de tanden aangebracht na het zo min mogelijk beslijpen van de tanden. Er zijn twee mogelijkheden: porseleinen facings en composiet schildje.

Een composiet schildje (facing, veneer) is een laagje vulmateriaal dat over de voortand wordt aangebracht. Hiermee kan in beperkte mate de kleur, vorm en stand van de tand worden veranderd. Het is een relatief goedkope oplossing, die er fraai uit kan zien. Composiet schildjes worden in een bezoek aangebracht en kunnen een aantal jaar mee afhankelijk van het gebruik en het onderhoud. U kunt geen nagels bijten of verpakkingen afscheuren met deze schildjes. Dit wordt overigens altijd afgeraden. De schildjes kunnen verkleuren door roken en het drinken van dranken met kleurstoffen.

Porseleinen facings worden op maat in het tandtechnisch laboratorium gemaakt. De schildjes worden in twee bezoeken gemaakt. De schildjes gaan langer mee zijn veel minder gevoelig voor verkleuring en zijn sterker. De kosten liggen wel veel hoger dan schildjes van composiet.

Er wordt ruimte gemaakt voor de schildjes door waar nodig tandmateriaal weg te slijpen. Bij porseleinen schildjes is dit iets meer dan composiet schildjes. Bij porseleinen schildjes wordt er een afdruk gemaakt van de beslepen tanden. Deze afdruk gaat naar het laboratorium en zij maken de facing. Bij het aanbrengen van de schildjes wordt de tand drooggelegd net als een vulling. Waar nodig wordt ook een bekisting gemaakt om het schildje voorspelbaar vorm te geven. Na het plaatsen kunt u meteen alle normale dingen weer met uw tand doen.

  • Trekken van tanden of kiezen
  • Wortelkanaalbehandeling
  • Kronen en bruggen
  • Gebitsprothese
Trekken van tanden of kiezen

Er kunnen diverse redenen zijn om een tand of kies te trekken. Soms gaat het om een tand of kies, die niet meer behouden kan blijven, omdat hij dermate is aangetast door tandbederf of tandvleesontsteking, dat er geen andere behandeling meer mogelijk is. Ook kan het voorkomen, dat er een tand of kies getrokken moet worden om ruimte te maken voor de andere tanden en kiezen. Bij verstandskiezen kan het voorkomen, dat ze niet goed doorbreken, of dat er te weinig ruimte in de kaak aanwezig is. In dat geval kan besloten worden om ze preventief te trekken. Na het trekken van een tand of kies ontstaat er een lege plek in de mond. Hierdoor kunnen de buurtanden of kiezen bewegen (wandelen), kunnen de tanden of kiezen boven of onder de getrokken kies uitgroeien, is het niet mooi (front) en is er mogelijk verlies van kauwfunctie. Daarom is het vaak nodig het gat weer op te vullen. Er zijn daartoe verschillende mogelijkheden, zoals: prothese, plaatje, frameprothese, brug of implantaat.

Het verwijderen van een tand of kies voert uw tandarts zoveel mogelijk zelf uit. De plek wordt goed verdoofd en de werking van de verdoving wordt vooraf altijd gecontroleerd.  In sommige gevallen is het nodig om u door te verwijzen naar een kaakchirurg. U ontvangt in dat geval van ons een verwijsbrief en de nodige informatie.

Wortelkanaalbehandeling

Bij een wortelkanaalbehandeling wordt een ontstoken tand behandeld door het wortelkanaalstelsel schoon te maken. Vaak gebeurt dit onder lokale verdoving. Het wortelkanaalstelsel is het deel van de tand die zorgt voor het gevoel in de tand. Na een wortelkanaalbehandeling blijft de tand gewoon functioneren, maar de tand is wel gevoeliger voor breuk.

Er worden nikkel-titanium elektronisch aangestuurde vijlen gebruikt en het wortelkanaal wordt naast conventioneel ook ultrasoon gespoeld. Zeer complexe wortelkanaalbehandelingen worden naar een specialist verwezen.

Kronen en bruggen

Kronen en bruggen zijn bedoeld als duurzame vervangingen voor tanden en kiezen. Ze benaderen de oorspronkelijke vorm en functie zoveel mogelijk. Een behandeling voor een kroon of brug is ingewikkelder dan voor een gewone vulling. U zult dan ook enkele keren bij uw tandarts moeten terugkomen.

Kronen en bruggen zijn er in:

  • Volledig goud
  • Goud porselein
  • Volledig keramische kronen
Gebitsprothese

Een gebitsprothese is een prothese die het hele gebit of een deel ervan vervangt. Een goede verankering van de prothese vergroot het gebruiksgemak. Als het eigen gebit slecht is, dan is een gebitsprothese soms noodzakelijk. Er zijn gevallen waarin een gebitsprothese uitkomst bied. Dit kan een volledige gebitsprothese zijn, of een gedeeltelijke gebitsprothese die slechts een beperkt aantal tanden in het gebit vervangt, tezamen met de resterende tanden. Onze collega’s van Venrooy Tandtechniek (in ons pand gevestigd) zijn gespecialiseerd in het maken van gebitsprotheses, u kunt hier altijd terecht voor informatie, het laten vervaardigen of repareren van uw gebitsprothese.